Prvo, uvodno poglavje reševanja je zaključeno. Na koncu bom lahko ocenil ali je šlo pri predigri za lažji ali težji del. Je bil izbor daljše poti z našo razvalino prava odločitev ali bi moral ubrati bližnjico z kakšnim bolje ohranjenim kandidatom za rehabilitacijo?

Za tiste, ki ste bolj frišni tukaj en super ekspresni povzetek. Na začetku leta mi na FB pade v uč ena odbita avstralska pogruntavščina (za katero sem kasneje ugotovil, da je že nekaj časa hudo popularna v Braziliji). Vzameš najbolj legendarni VW kombi, notri fiksiraš sode polne piva, na bok namontiraš pipe in to je to. Atrakcija na 4 kolesih ob kateri vsak žejen težko pogoltne slino.

13880278_1063361377067048_7763763414828006557_n

Sem čisto zelen v tem svetu oldtimerjev, a me je hitro potegnilo notri. Pospešeno sem spoznaval zgodovino tega kultnega kombija, vesel sem, da so akcijo podprli tudi na portalu Starodobnik, ki so me priporočili naprej Tadeju Korošcu iz podjetja CRC, specializiranem za predelave in restavracije oldtimerjev. Tadej se je hitro ogrel za cel projekt in začel se je lov za kandidatom za predelavo.

Tu bi se zahvalil vsem, ki ste mi pomagali z linki, predlogi, kontakti, predvsem Robiju, ki mi je po nekaj mesecih iskanja, klikanja po tujih oglasnih portalih, pokazal nekaj kar je mati narava že skoraj popolnoma prekrila. Našega bullija iz Rižane. Od tu naprej je šlo bliskovito. Celo preveč – zaradi namiga, da se ga hoče polastiti še nekdo (a prej je skoraj 30 let ležal zapuščen v rečni strugi) smo ga vzdignili prehitro in ga še dodatno poškodovali.

Tadej ga je v delavnici za silo spravil skupaj, mu vrnil osnovno obliko in kar je najpomebneje, postavil na kolesa. Po nekaj desetletjih ima spet vsa štiri kolesa! Kot bi invalidu vrnili noge.

za-silo-smo-ga-postavili-na-kolesa-po-30-letih-je-dobil-nazaj-svoje-noge

Padla je ideja, da ga odpeljemo pokazat na srečanje VW veteranov na letališče v Lescah. Sprva nisem bil najbolj navdušen. Taka starina, polna blata, vejevja, rje, brez motorja, volana, stekel naj stoji ob zloščenih, v piko obnovljenih starodobnikih?

14079750_275046306210422_1480621366786852601_n

A ko smo ga očistili in vanj postavili zadnje sedeže hrošča, na drugo stran pa velik zaslon, na katerem smo predvajali filmček o reševanju “vojaka bullija” smo postali atrakcija. Brezplačne kokice in pivo v našem prvem VW kinu so tudi naredile svoje. V dveh dneh si je filmček ogledalo skoraj 250 gledalcev. Organizatorji največjega srečanja zračno hlajenih Volkswagnov v južnem delu Evrope, Let’s Bug Together so nam podelili celo nagrado za najbolj izvirno idejo na srečanju.

2016-08-19-16-39-17

Čez 14 dni smo se odpravili še v Avstrijo. Isti štos, še večji odziv. Ljudje so stali v vrsti, da bi si ogledali filmček o reševanju. Postal sem prav specialist za peko kokic 😀 No, najbolj pa mi je ostalo v spominu začudenje Avstrijcev, da je pivo gratis. Naši severni sosedje enostavno ne poznajo tega izraza. No, tudi tu smo pobasali nagrado za najbolj odbito idejo.

DCIM109GOPRO

Po vrnitvi v domovino smo končno naredili matematiko, cifro obnove. Priznam, pričakoval sem visoko cifro, a ven je prišla še višja. A če se boste malo poglobili boste videli, da je zapisan najbolj grozen možen scenarij in iščemo cenejše opcije, ki pa ne bodo vplivale na samo kvaliteto prenove.

2016-12-08-10-27-23

Do konca leta je kombi na Ptuju, na razstavi starodobnikov v Qcentru, potem pa je čas za pravo akcijo. Za začetek prenove.

Ne bo šlo za klasično prenovo, ko oldtimerja prenovijo v piko in potem je večino časa v garaži in vsake toliko vidi dnevno svetlobo in prah slovenskih cest. Ne,rad bi da kombiju vrnemo staro življenje, polno opravilnost. Včasih je vozil sadje in zelenjavo iz obale na ljubljansko tržnico (tukaj več o njegovi zgodovini), sedaj bo skrbel za gasitev žeje vseh pivoljubov.

Konec januarja se začne zbiranje sredstev preko slovenske “kickstarter” platforme Adrifund. Ime vsakega podpornika bo zapisano na posebni tabli v kombiju, če pa boste namenili še nekaj dodatnih evrov pa dobite pivo iz “trebuha” Beer Bullija, ter seveda povabilo na otvoritveni žur, ko se bo kombi po skoraj 30 letih vrnil nazaj na ceste. Če pa bi radi imeli kombi na vaši rojstnodnevni zabavi, poroki, fantovščini, poslovnem dogodku, pikniku lahko že sedaj rezervirate najem po mnogo nižji ceni. Tudi tako boste podprli njegovo prenovo.

Vesel sem, da je potencial v zgodbi prenove videl še nekdo res velik, ampak o tem bolj podrobneje takoj na začetku naslednjega leta oz. ko bo podpisan kakšen papir. Sem pač malo vraževeren in ni bolj bednega občutka, ko se z nečem preveč hvališ in ni na koncu nič iz tega.

Tako, leto 2016 je pri koncu. V 2017 pa nas čaka pravi žur. Tukaj je moj mail beerbulli@gmail.com, če se vam doma valja kakšen rezervni del, potrebovali bomo skoraj vse. Aja, če je kakšen oblikovalec našel v celi štoriji naj me tudi kontaktira. Nekega blaznega budgeta sicer ni, ker bo šla velika večina v pleh, ampak sem že ugotovil, da drugače ne bo šlo. Je fajn občutek, ko se kdo pro bono ponudi, da bo naredil nek osnovni CGP, ampak tudi ne moreš prav zelo težiti, časa pa vseeno ni na pretek.

Tako, over and out za letos. Hvala za branje. Čas je za akcijo!

Matej

Kasnejši dopis: Beer Bulli je že na Adrifundu, hvala za tako množičen odziv. Klik na link, čakamo le še tebe.

Save