Malo je trajalo, da smo naredili matematiko. Ne, ker bi bili počasni v računanju, ne, ne računamo na prste, ne, ne gre za oceno čez palec, ne, nismo neresni, ne, ne gre za nek trik. Enostavno je bilo potrebno projekt obnove razčleniti do zadnjega vijaka. Dobesedno. Za vsak delček kombija preceniti ali se ga bo obnovilo, se ga bo kupilo, bo to rabljen ali nov del, kakšna je realna nabavna cena na tržišču.

Številka je sestavljena iz 183 postavk. Najnižja je odbijač olja (2.4 €), najvišja je kleparsko delo (cca 650h). In tu je zajet samo avtomobilski del projekta. Na isti kup je potrebno dodati še projekt inštalacij za pivo, ki je ocenjen na 3.000 €.

Naš cilj je na cesto postaviti polno delujoč stroj, ki ne bo stal v garaži čakajoč na kakšno letno VW srečanje oldtimerjev, ampak bo polno operativen vsaj 5 dni v tednu. Kar pomeni, da mora oldtimer, ki ima že 55 letno zgodovino, biti spet zanesljiv, varen in odziven. Ne sme se ustrašiti daljših razdalj in slabih razmer na cesti. Odločili smo se hroščev zračno hlajen motor, ki bo narejen po naši meri. Imel bo 1835 ccm, 120 km, elektronski vbrizg goriva. Zavore bodo spredaj diski, zadaj bobni. izpuh bo iz inoxa.

Kljub temu, da bo garač, pa mora biti seksi. Atraktiven in zapeljiv. S 17 colskimi platišči, spredaj 205, zadaj 225 širokimi gumami, safari okni, krom letvicami in odbijači. In hudim prtljažnikom na strehi. Ker videz prodaja. In prodaja je Bullijeva primarna naloga. Piva jasno.

2016-10-12-09-13-22
Naš veteran čaka, da ga Tadej porine na operacijsko mizo.

Na tem mestu se obračam na vas, imate kakšen rabljen del za VW bus doma? Od VW znaka na nosu, pa do motorčka za brisalce, vse bo prišlo prav. Ima kaj vaš prijatelj, sosed, sorodnik? Lahko se oglasite s ponudbo preko FB zasebnega sporočila ali pa pošljete mail na beerbulli@gmail.com. Z veseljem odkupimo vaše rabljene dele, bodisi je to pločevina, števec za gorivo, ali kaj tretjega. Poznate koga, ki ima kakšne kose? Povežite nas, hvala.

Če bi rad kdo predebatiral od kod spodnja številka in ima bolj ugodno matematiko, naj ne odlaša, beseda ni konj. Številka je zgolj ocena dela in materiala, dopuščamo variacije v obe smeri. Celega izračuna na 11 straneh ne bom objavljal, ker se mi zdi brezplodno objavljati vsako postavko posebej, bom pa celotno štorijo objavil po sklopih. Pripravljeni?

Takole gre:

untitled
Številka je zaokrožena navzgor, neke vrste najslabši možni scenarij. Močno delamo na tem, da bo mnogo nižja.

Komentarji? Zaželjeni. A prosim, da to ne zapade v debato stila “moj frend to naredi za pol cene”. Veselim pa se argumentirane debate in uporabnih rešitev.

In da odgovorim še na verjetno enega najbolj pogostih vprašanj, ki so se vam porodili ob omembi številke 59048 €. Ne, to ni znesek, ki ga bomo zbirali preko crowdfundinga (množičnega financiranja) na Adrifundu. Brez skrbi, velik vložek bo tudi moja lastna investicija v prenovo, tako, da bo številka v kateri ste (lahko) udeleženi vi nižja. Tudi vse številke so zaokrožene navzgor, oz. izračunane s faktorjem najslabšega možnega scenarija. Večino potrebnega materiala računamo, da bomo dobili ceneje, kot je zapisano v simulaciji stroškov.


Bi radi sodelovali v celi zgodbi? Podprite nas pri zbiranju sredstev, vsak podpornik dobi nekaj v zameno, od imena na tabli podpornikov, enega ali več vrčkov piva, do najema kombija za cel dan. Ne zbiramo celotnega zneska, zgolj četrtino. Klik na Adrifund!

Čin

Matej

Save